Nelson Piquet împlinește azi 59 de ani

Deși pentru mulți din fanii de astăzi ai Formulei 1 numele de Piquet este asociat cu scandalul Renault de la Singapore din 2008, orchestrat de Flavio Briatore, acest nume are de fapt rădăcini mai ilustre. Nelson Piquet Souto Maior, născut pe 17 august 1952 la Rio de Janeiro, a luat Formula 3 britanică prin surprindere în 1978 când a reușit mai multe victorii decât Jackie Stewart .

Concurând sub numele de Piket, pentru a-și ascunde identitatea (tatăl său politician nu era de acord cu cariera urmată de Nelson), brazilianul a intrat în Formula 1 la finele lui ’78, ultima cursă a sezonului alergând pentru Brabham. Iar Bernie Ecclestone, șeful de atunci al echipei a avut grijă ca Nelson să nu îl părăsească până în 1985, timp îndeajuns pentru ca Piquet să câștige campionatele mondiale în 1981 și 1983, după ce a terminat ca vicecampion în 1980. Piquet devine astfel singurul campion de Formula 1 care a câștigat cu un motor BMW, furnizorul de motoare pentru Brabham în anii ’80.

După ce Brabham a intrat în declin în 1985 (deși Piquet a reușit și atunci să câștige o cursă pentru ei – în Franța) brazilianul a trecut la Williams, alături de Nigel Mansell. Și ce an a fost 1986! Piquet și Mansell și-au luat puncte unul altuia ca în final Alain Prost să câștige campionatul cu 72 de puncte în ultima cursă față de cele 70 ale lui Mansell și cele 69 ale lui Piquet. Dar Piquet nu era genul care să reziste la o astfel de presiune, așa că, prin manevre politice, superioritate tehnică și jigniri la adresa lui Mansell reușește să devină numărul 1 în echipa Williams, câștigând al treilea său campionat în 1987. Pleacă cu motoarele Honda la Lotus în 1988 însă Lotus era deja o echipă distrusă. După 2 ani de chin, Piquet semnează cu Benetton în 1990, reușind 2 victorii în acel an și o victorie supriză în 1991 la Montreal, după ce lui Mansell i-a cedat mașina în ultimul tur. La finele lui 1991 Nelson se retrage din F1, nedorind să devină pilotul numărul 2 la Benetton (pilotul numărul 1 fiind Michael Schumacher).


Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s