Video. Era de aur a Formulei 1

Să nu deveniți prea nostalgici în urma vizionării acestui clip. Era din vremurile frumoase. Știu că cei mai tineri dintre noi nu pot înțelege pe deplin acea epocă și mai ales de ce îi punem mai presus decât un Alonso sau un Hamilton, piloți spectaculoși care te țin cu sufletul la gură! Însă era o vreme în care bărbatul care urca în acea mașină o făcea conștient că în urmă cu 3 curse un prieten îi arsese de viu și cu o cursă în urmă altul murise decapitat de o barieră sau lovit de un copac… și totuși pasiunea îi făcea să urce în monștrii de metal și să îi conducă la limita suportabilității. Nu vom ajunge niciodată să cunoaștem sentimentul de a domina o mașină la peste 300 de km/h. Jackie Stewart spunea că „în multe privințe o mașină e un animal, aproape ca o femeie” (și nu era disprețuitor față de femei). E totuși bine că acele timpuri nu se mai pot repeta din anumite privințe și că ultima imagine macabră care ne-a lăsat un gust amar a fost duminica de 1 mai 1994…

Pe vremuri îți puteai creea propriile oportunități. Dacă erai prea tânăr te puteai angaja să lucrezi ca mecanic în schimbul unui loc de pilot și ajungeai într-un grand prix. Dar acest gen de oportunități au dispărut. Eu am prins decăderea. Chiar am fost plătit să conduc în F3 și F3000. Conduceam niște hârburi dar puteam avansa în pluton și să îmi fac un nume. Puteam merge la Ken Tyrrell și să îi spun: ‘Ce zici Ken?’ Și el ar fi spus: ‘Nici când o să înghețe iadul. Lasa-mă.’ Dar măcar puteam face asta. Piloții de azi nici măcar nu cunosc cine conduce o echipă. Au manageri să se ocupe de asta, structura sportului e alta. Atunci puteai merge de la un grand prix la altul și să te angajezi ca pilot. Statutul pilotului în ziua de azi e distrus. Dacă sportul ar fi fost condus cum trebuie ar fi existat mai mult respect pentru profesia de pilot. În mod normal, trebuie să îți faci un nume și să nu trebuiască să îți plătești locul” spunea Damon Hill într-un interviu acordat lui Maurice Hamilton pentru publicația F1Racing.

Montaj creat de Antti Kalhola.
Reclame

2 răspunsuri la „Video. Era de aur a Formulei 1

  1. Are niste video-uri absolut fenomenale. Sunt curios ce face el in realitate. Daca l-a angajat vreun nume mare pana acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s