F1 Fun-Facts #11

Grand Prix Multinaţional

V-aţi întrebat vreodată câte naţionalităţi sunt prezente pe grila de start a unei curse sau al unui sezon de F1 ? Eu tot timpul încercam să-mi dau seama ce ţară are cei mai mulţi reprezentanţi într-un sezon al celui mai prestigios motor-sport. Dar azi m-a lovit din senin o curiozitate să aflu în ce an Formula 1 a avut cel mai „multinaţional” grup de piloţi din istorie. Ţin să spun că mi-a luat ceva timp dar până la urmă am aflat.

Este anul 1974, al 25-lea sezon de Formula 1. Se întindea de pe 13 ianuarie până pe 6 octombrie cu prima cursă în Argentina şi luând sfârşit în Statele Unite la Watkins Glen. Un sezon extrem de spectaculos ce a decis campionul mondial chiar în ultima etapă, însă anul 1974 o să intre în istoria Formulei 1 pentru recordul incredibil de a avea cel mai diversificat şi multinaţional pluton de piloţi din istorie. Nici mai mult nici mai puţin de 19 naţionalităţi.

Iată şi lista completă a participanţilor şi clasamentul general la sfârşitul sezonului. (sursă imagine, wikipedia)

De nu asistam la retragerea Scoţianului Zburător cu un an în urmă, aveam un record rotunjit la 20 de naţionalităţi însă tragicul accident al coechipierului francez François Cevert la Watkins Glen a dus la pierderea prematură a două talente incredibile din Formula 1.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s