Inovaţiile în F1

A fost odată ca niciodată o eră în Formula 1 unde motorul monopostului chiar conta fie că era vorba de putere, fie că era vorba de fiabilitate şi când pilotul făcea semnificativ diferenţa între maşina care câştiga şi cea care nu termina nici măcar în top 5.

Astăzi Formula 1 arată complet diferit. Regulile impuse de oficiali pe parcursul timpului şi tehnologia ce a avansat atât de repede au schimbat faţa sportului radical. Deşi piloţii sunt în centrul atenţiei (asta aşa va rămâne pe veci şi e şi normal), inginerii au cel mai important rol în echipă. Inovaţiile pe care le aduc an de an sunt cele ce fac diferenţa în Formula 1 modernă. Un dublu difuzor marca Brawn GP în 2009, un F-duct McLaren în 2010 și un sistem de evacuare inovator marca Red Bull anul acesta şi dominaţia este incontestabilă. Am curajul să spun că în echipa Red Bull nu Vettel este cea mai valoroasă piesă ci omul care a construit maşina, Adrian Newey.

Organizaţia Motorsport Industry Association (MIA) din Marea Britanie i-a oferit  lui Adrian Newey un premiu pentru întreaga carieră in sporturilor cu motor. Contribuţia lui din punct de vedere tehnic şi palmaresul lui în F1 este unul de admirat. Toate echipele la care a fost angajat pot spune că britanicul a contribuit la succesul lor. El este singurul designer din Formula 1 care a câştigat titlul mondial al constructorilor cu trei echipe diferite: Williams, McLaren şi Red Bull Racing. Oare urmează Ferrari? Sau Mercedes?

Deşi în trecut aceste inovaţii tehnice nu erau atât de importante şi nu ele făceau diferenţa cea mare, avem câteva exemple importante ce merită menţionate. Următorul link vă duce la un articol despre aceste chichiţe tehnologice extraordinare, unele foarte eficiente, unele doar ciudate..  >Click Aici<

Sunt curios ce ne va aduce viitorul şi cu ce ne vor mai uimi inginerii şi designerii din Formula 1.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s