Bahrain revine în calendarul competițional 2011

Vicepreședintele FIA Carlos Gracia a întreprins o vizită în Bahrain pentru a verifica la fața locului situația din țară. Desigur, a fost plimbat cu atenție de către oficialii bahrainezi prin locuri atent selecționate unde i s-au prezentat frumusețile țării și liniștea existentă după introducerea reformelor care au încheiat perioada beligerantă prin care a trecut Bahrain. Tariq Al Saffar, președintele Drepturilor Omului din acea țară l-a asigurat că „zvonurile” promovate de Reuters și de organizațiile internaționale ale drepturilor omului sunt doar zvonuri. Până și opoziția din Bahrain susține Marele Premiu al Formulei 1. Așa că Jean Todt și toată gașca nu au avut de ales decât să fie de acord ca Bahrain să găzduiască cursa de F1 pe 30 octombrie, în locul MP al Indiei, care va încheia campionatul și va fi și gazda Galei FIA. Echipele au declarat în urma întâlnirii de la Monaco că nu merg în Bahrain? Ei bine, Todt, Ecclestone și FIA nu au auzit asta. Dar au auzit chemarea la reconstrucție a regelui din Bahrain și a guvernului său condus de familia regală.

Cireașa de pe tort a reprezentat-o însă acest articol din The Independent. Un angajat al circuitului de la Bahrain, din religia Șiia, cei care au pornit revoluția, a fost arestat împreună cu alți 20 de colegi din aceiași religie și acuzați că s-au bucurat când cursa a fost scoasă din calendar. Apoi au urmat orele de tortură tipic nazistă/comunistă/arabă, cu declarații false semnate de dușmanii poporului. Îmi pare rău pentru reclama proastă pe care o fac Islamului prin aceste rânduri însă sistemul lor de a-și conduce țările îmi aduce mult prea tare aminte de epoca noastră de aur. Poate tocmai din cauză că țările lor nu au trecut prin așa ceva, alde Bernie și Jean nu pot concepe cum e să trăiești sub dictatură. Ca să nu mai vorbim de încântarea pe care o arată Bernie față de modul în care Hitler știa să facă o treabă…

Singura preocupare a lui Bernie Ecclestone a fost ca situația să fie sigură pentru Formula 1, fără să ia în calcul și considerentele morale ale acestei decizii. Și chiar și așa, oamenii frustrați de libertate din Bahrain nu ar scăpa o asemenea ocazie de a demonstra lumii că drepturile le sunt încălcate ca sosirea Marelui Circ la Sakhir. Ca și cum s-ar duce acolo cu o țintă mare pictată pe ei. Unde e frumusețea unei curse ținute între garduri de sârmă ghimpată pentru clasa conducătoare?

Oameni bine implicați în Formula 1 au remarcat și ei asta. Damon Hill și Mark Webber se opun acestei decizii. „Este evident că părțile implicate s-au chinuit mult să ajungă la o decizie însă mă tem că nu e cea corectă. Ne place sau nu, F1 și sportul în general nu trebuie să fie mai presus de responsabilitatea socială și  conștiință. Sper ca F1 să revină în Bahrain dar acum nu e momentul potrivit. Ca participant nu mă simt confortabil să merg acolo, în ciuda tuturor asigurărilor sunt convins că asta va creea multă tensiunea în acea țară. Nu înțeleg de ce sportul meu dorește să fie catalizatorul (pentru o situație potențial periculoasă)”  a spus pilotul australian. Chiar și Max Mosley nu a putut scăpa ocazia de a acuza Federația condusă de Todt: „Dacă sportul acceptă rolul de a fi unealta unui guvern opresiv, va împărți cu acesta vina oamenilor brutalizați. Decizia de a ține cursa e o greșeală ce nu va fi uitată și va costa Formula 1 foarte scump.

Zayed Alzayani, președintele Marelui Premiu al Bahrainului a declarat ieri că stabilitatea a revenit în țară. Ce vrea să spună este că forțele armate ale țării, ajutate de contingente armate ale Arabiei Saudite au înăbușit în sânge valul de proteste și au declarat o vânătoare religioasă, curățând străzile de urmele revoluției. Doctorii care au tratat răniții au fost judecați, câțiva protestatari condamnați la moarte, moscheile Șiia au fost demolate, toți angajații Șiia sunt concediați din instituțiile guvernamentale și chiar șiiții angajați la circuitul de F1 au fost persecutați. Toate acestea cu Flota a V-a armată a Statelor Unite în țară. Și cu acceptul și susținerea FIA.

 

Reclame

6 răspunsuri la „Bahrain revine în calendarul competițional 2011

 1. Max Mosley a declarat ca o sa fie o greseala pe care F1 o va regreta mult timp. Si poate are dreptate, stabilitatea nu s-a instaurat nici pe departe iar imaginea politica a F1 in prisma drepturilor omului si alte institutii internationale poate avea de suferit.
  Cheltuielile sa scada, nu si popularitatea.. Dar Bernie are alta agenda 😀

 2. Stii ce mi se pare penibil la Mosley? Ca daca ar fi fost presedintele FIA acum ar fi sustinut sus si tare ca F1 trebuie sa mearga in Bahrain…

 3. Probabil ca da, este faimos pentru ipocrizia lui. Eu as lasa pilotii si echipele sa decida daca sunt de acord iar si asta doar in cazult in care situatia se mai calmeaza in Bahrain.

 4. The Times:

  „Echipele l-au informat în mod repetat pe Bernie Ecclestone că nu vor să meargă acolo pe principiul moral sau pe orice alte considerente. Povestea s-a terminat urât şi ar putea rezulta un conflict major aşa cum sportul nostru nu a mai văzut”,

 5. Alba-neagra la FIA.Ecclestone declara:
  „Sperăm că va fi linişte şi pace şi că putem reveni în viitor, dar este evident că cursa nu va avea loc. Calendarul nu poate fi reprogramat fără acordul participanţilor, acestea sunt faptele”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s