Motivul accidentului lui Senna: o pană la roata dreapta spate?


O pană pare a fi cea mai posibilă cauză pentru accidentul fatal al lui Ayrton Senna din 1994 de la San Marino, spune Adrian Newey, tehnicianul Red Bull, fostul designer al echipei Williams la acea dată.

Motivul accidentului nu a fost înțeles pe deplin nici în ziua de azi, posibilitățile pornind de la coloana ruptă de direcție (Senna cerând prelungirea acesteia înaintea cursei) și ajungând până la presiunea scăzută din cauciucuri datorate perioadei de mers în urma Safety Car-ului. Dar Newey declară într-un interviu pentru Guardian că nici una din aceste teorii nu stă în picioare.

A fost incredibil de dificil pentru întreaga echipă. Ziua de după cursă era a doua zi de Paște însă unii din noi au venit la muncă pentru a parcurge datele adunate în încercarea de a afla ce a mers prost. Au urmat săptămâni sumbre” declară Adrian Newey.

Sincerul adevăr este că nimeni nu va ști vreodată exact ce s-a întâmplat. Nu e nici o îndoială că a cedat coloana de direcție și marea întrebare este dacă a cedat în urma accidentului sau l-a cauzat? Era fisurată și ar fi cedat la un moment dat. Nu a fost deloc bine gândită, dar, toate probele indică că mașina nu a părăsit pista din acest motiv.

Dacă priviți filmarea on board, în mod special cea din mașina lui Michael Schumacher, mașina nu a subvirat în afara pistei. Aceasta a supravirat, comportament ce nu se leagă de probleme la direcție. Spatele mașinii a cedat, lucru dovedit și de datele culese. Ayrton a corectat reducând accelerația la 50%, comportament ce trebuie abordat în cazul în care spatele supravirează și jumătate de secundă mai târziu a apăsat violent pe frâne. Întrebarea este: de ce a cedat spatele mașinii? Mașina a atins mai des solul în al doilea tur, lucru neobișnuit deoarece presiunea ar fi trebuit să se ridice deja în pneuri – ceea ce te face să crezi că, pe parcurs, roata dreapta spate a suferit o mică pană din cauza resturilor de pe pistă. Dacă ar trebui să aleg un singur motiv pentru care a avut loc acest accident, pana ar fi motivul.

Puținul păr pe care îl mai aveam mi-a căzut în perioada imediat următoare. M-am schimbat fizic. Nu a fost deloc plăcut. Atât eu cât și Patrick Head ne-a pus întrebarea dacă mai vrem să continuăm sau nu. Vrem să fim implicați într-un sport în care oamenii mor în ceva creat de noi? Apoi, accidentul s-a datorat din cauza unei componente distruse datorită neglijenței? Și a început procesul. Acest proces a fost o sursă de nervi suplimentară, cu efect depresiv și presiune în plus pe umerii noștri.

Întrebat dacă va merge să vadă filmul Senna, Newey a declarat: „Nu. Nu mi-ar fi ușor să fac asta.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s