Șampanie!

După ani și ani de tacticizare Formula 1 a scăpat ieri din țarc și am văzut 20 de piloți alergând 56 de ture și făcând ceea ce știu cel mai bine: să se întreacă! Printr-un complex de împrejurări ieri ne-a fost dată o cursă adevărată. Pentru asta trebuie să le mulțumim celor de la Pirelli, pentru că și-au respectat promisiunea și lui Bernie că nu le-a permis echipelor suficiente teste cât să cunoască aceste pneuri pe deplin, pe toate circuitele. Ieri, inginerii au ieșit din scenă și au lăsat locul piloților. Și aceștia nu ne-au dezamăgit deloc! Oricât de sofisticată e Formula 1, oricât de multă tehnologie și inteligență încap într-un monopost și o strategie de curse, acest sport există pentru adrenalina și nebunia de a depăși la 200 km/oră, de a forța limitele dincolo de ceea ce inginerii cred posibil. De a lupta roată la roată în viraje succesive, pe traiectorii imposibile pentru legile fizicii!

Toate acestea s-au întâmplat ieri! Spectacolul a fost total și piloții pur sânge au ieșit la rampă. Mai ales Lewis Hamilton care a făcut ieri cursa vieții! A început după-amiaza în miros de benzină și a intrat în pistă la câteva secunde înainte de expirarea timpului. De abia a avut timp să fugă la budă, înainte de a livra cele mai bune ore de motorsport ale carierei. Depășirile lui n-au avut nevoie de DRS sau KERS. A făcut-o în dauna celor mai mari rivali și a depăsit tot și peste tot. Dacă aș fi fan Lewis Hamilton, n-aș putea scrie despre altceva decât despre el.

Nefiind unul, nu pot să nu remarc cursa lui Webber. Australianul s-a regăsit și n-a făcut-o pe un vulcan din Bali sau într-un templu indian. Zdrobit de Vettel în calificări, cu un început de cursă anost, Webber părea condamnat. Apoi s-a stârnit ca un uragan tropical și a început să bage tură de calificare după tură de calificare, de parcă era într-un joc video. Dacă am urmărit finalul cursei cu pulsul ridicat nu e decât pentru că m-am trezit ținând cu Webber, întrebându-mă cât îl vor mai ține pneurile, dacă va reuși să ajungă pe podium… Și ce schimbare în ochii lui Mark de după cursă! Cred că vom avea o ședință interesantă de calificări la Istanbul. Remember last year? 🙂

Dar dincolo de Lewis și Mark, cursa a fost un caleidoscop de dueluri. Kobayashi cu Schumi, Schumi cu Alonso, Rosberg cu Massa, etc… Și desigur nu putem uita momentul lui Button, ar fi fost într-adevăr memorabil dacă mecanicii lui Vettel s-ar fi apucat de lucru la mașina englezului! Cred că n-a lipsit mult…

Da, am fost norocoși ieri! Mă aștept ca inginerii să rumege bine aceste 3 curse și să revina în scenă, să cuantizeze corect noile variabile (Pirelli, KERS și DRS) și să-și adapteze strategiile de cursă. Pentru ei Shanghai aduce o învățătura simplă și veche în Formula 1: ca să câștigi trebuie să fii pe pneurile bune tot timpul. Pierzătorii au fost cei care au încercat 2 stop-uri, iar marele învingător, Webber, a folosit hard-urile la început, când oricum era prins în trafic și a avut 3 seturi de soft-uri noi-nouțe pe care le-a pus la lucru când a avut pista liberă în față iar ceilalți se luptau cu hard-urile pe final.

Reclame

2 răspunsuri la „Șampanie!

  1. a fost o cursa fabuloasa din toate punctele de vedere,strategii,manevre de depasire ,schimbuari de sefie a cursei,iar imprevizibilul a tinut pana in ultimele 5 minute!Chiar si Brundle de la BBC,spunea ca de 15 ani de cand comenteaza el Formula1,in Marea Britanie,nu a mai vazut o cursa asa interesanta pe uscat!
    Desi este un pic artificial ce se intampla acum in Formula1,mie imi place si ma bucur ca spectacolul a revenit.Chiar si la cursele din primele 2 etape,cu dominatia lui Vettel,ai avut ce vedea in cursa.
    Anca te pot ajuta cu vreo adresa sa vezi Digisport?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s