Ayrton Senna, campionul campionilor. Sondaj realizat de F1Fanatic

Recent, Keith Collantine, englezul fanatic după F1 a realizat pe site-ul său un sondaj de opinie printre cititorii săi pentru a stabili cel mai mare campion al tuturor timpurilor. Cititorii săi, printre care sunt convins că ne-am aflat și mulți dintre noi (eu am fost sigur, confirm!) au decis că cel mai mare campion al tuturor timpurilor este brazilianul Ayrton Senna. Peste 20.000 de voturi și 4600 de comentarii i-au văzut în finală pe Ayrton Senna și Michael Schumacher. Chiar și votul final a fost strâns, Senna câștigând cu 57% la 43% în fața lui Schumacher. În continuare, să îl lăsăm pe Keith să explice de ce crede el că Senna a câștigat pe merit acest concurs:

Ar fi prea ușor și oarecum simplu să spunem că Senna a fost ales datorită persoanei sale carismatice și morții sale timpurii. Senna a exploatat toate oportunitățile care i-au fost oferite.

În F1 nu poți câștiga un campionat fără o mașină îndeajuns de bună. Senna a avut parte de o mașină bună din 1988 până în 1991. În această perioadă de 4 ani a câștigat 3 campionate mondiale și l-a pierdut pe al patrulea când rivalul său l-a scos de pe pistă. Iar în restul timpului a fost întotdeauna mult mai bun decât orice mașină conducea. În primul său sezon aproape a câștigat o cursă într-un Toleman iar în ultimul său an întreg a câștigat 5 curse împotriva devastatoarelor Williams Renault FW15C.

În afară de recordurile sale, în principal seria sa uimitoare de pole position, un punct foarte discutat este partea întunecată a talentului său, în mod special acroșajul cu Alain Prost din 1990, ocazie cu care a câștigat al doilea său titlu. Acest fapt, cinic și periculos, nu poate fi glorificat. Dar nici nu putem trece cu vederea că alți doi titrați campioni, Prost și Schumacher, au câștigat titluri mondiale în circumstanțe asemănătoare.

Judecat doar din prisma recordurilor sale, a modului în care a acaparat pole-ul, a puterii sale de a pilota pe ploaie, a depășirilor și înfrângerii unui multiplu campion mondial în propria sa echipă și a modului beligerant în care a câștigat contra unor rivali de clasă. Ayrton Senna este o alegere satisfăcătoare ca și campion al campionilor.

Iată și o imagine cu toți cei 32 de campioni și cum au evoluat aceștia până în finală.

3 răspunsuri la „Ayrton Senna, campionul campionilor. Sondaj realizat de F1Fanatic

  1. Desi sunt un fan Schumacher trebuie sa recunosc ca Senna a fost peste german cand vine vorba de stil de pilotaj si abilitatea de a duce masina la limita, si asta face pana la urma un pilot foarte rapid.
    Daca as fi un zeu al destinului, in lumea mea Schumacher ar fi castigat doar 3 sau maxim 4 titluri mondiale iar Senna 4 sau 5 in locul celor 3.
    Este oricum greu de comparat deoarece toti acesti eroi au pilotat in vremuri diferite cu masini de tehnologie diferita. Speram de asemenea intr-o clasare mai buna a finlandezului Mika Hakkinen pe care eu cel putin il consider un pilot iesit din comun care apare oadata la 5-6 ani.

    P.S. Ar fi fost frumos sa vedem in continuare batalii intre Schumacher si Senna si mai tarziu sa-l vedem cum imbatraneste impreuna cu marele sau rival Alain Prost.. merita o viata mai lunga.

  2. Mulți fani MSC afirmă că popularitatea lui Senna se datorează faptului că a murit, nu se gândesc că succesul lui MSC se datorează aceluiași fapt. Unde ar fi fost MSC azi și câte campionate ar fi câștigat cu Senna vreo 2 ani într-un Williams? I-ar fi zdruncinat bine încrederea germanului în forțele proprii.

  3. sa nu uitam ca Senna la debutul sau pentru Toleman,era cat pe-aci sa castige o cursa,pe urma trecand la Lotus a castigat curse cu ei,dar maiestria lui si-a desavarsit-o in Mclaren Honda,o masina absolut fabuloasa la sfarsitul anilor ’80,ce a facut ca atat Senna,cat si Prost sa castige 5 titluri de campioni mondiali.In ultimul an la teamul condus de Ron Dennis,Senna intr-un Mclaren Ford,a castigat numai putin de 5 curse,in fata masinii Williams Renault,care la aceea vreme era considerrata cea mai puternica masina din Formula1.Doar ‘nesansa’,de a concura alaturi de niste piloti fabulosi l-a facut pe Senna sa aiba,doar 3 titluri de campion mondial.Daca nu ar fi fost Prost,Mansel,Berger,Piquet,etc cu siguranta Ayrton Senna ar fi avut pe putin 6 titluri de campion mondial.A crede ca gloria lui este data doar de faptul ca a disparut dintre noi muly prea devreme,este o greseala.Pentru cine nu crede il sfatuiesc sa vada ffilmul legat de viata lui Ayrton Senna si sa vada cat de dedicat era acestui sport si caracterul lui impecabil,in afara circutului.
    Pentru mine Formula1,exista datorita lui Ayrton Senna si ma bucur ca am descoperit acest sport in era lui!!!!!!

Lasă un comentariu