Man behind the curtain: Flavio Briatore

Formula 1 nu este doar sport şi tehnologie, ceea ce atrage fanii este farmecul şi sclipirea, stilul de viaţă şi drama ce o înconjoară. Şi asta nu o spune oricine, ci un om cu o experienţă redutabilă şi un succes ce nu poate fi neglijat, nimeni altul decât Flavio Briatore.

Drumul lui spre succes şi stilul său de viaţă este unul interesant. Briatore s-a născut în localitatea Verzuolo, lângă Cuneo din Italia, într-o familie de profesori. Asta nu l-a ajutat să fie un elev prea bun şi Flavio a rămas repetent de 2 ori înainte ca să se transfere dintr-o şcoală publică într-o şcoală privată. De altfel şi acolo a terminat cu greu, având cea mai mică medie de absolvire. Se vedea clar că viitorul lui nu era legat de o viaţă intelectuală şi de studiu ca a părinţilor. Primul lui job a fost unul de instructor de schi şi mai târziu şi-a încercat norocul ca manager de restaurant dar fără prea mult succes urmat inevitabil de faliment.

În 1970 s-a mutat la Cuneo şi a devenit asistentul personal al omului de afaceri Attilio Dutto, proprietarul  unei companii de vopsele. Dutto a fost asasinat într-un atac cu bombă în maşina personală ca în filmele cu mafioţi ale lui Scorsese şi de aici Briatore şi-a început cu adevărat cariera lui de afacerist mai mult sau mai puţin legitim. A urmat o altă mutare, de data asta la Milano pentru a-şi încerca norocul şi pe piaţa burselor. Aici l-a cunoscut pe fondatorul companiei de îmbrăcăminte Benetton.

Briatore a fost condamnat la 4 ani şi 6 luni de închisoare pentru fraudă în mai multe rânduri, unul dintre capetele de acuzare fiind falimentarea ilegitimă a companiei Paramatti. El însă a fugit din ţară pentru a scăpa de condamnare, destinaţia lui fiind Insulele Virgine. A păstrat legăturile de afaceri cu Luciano Benetton iar mutarea lui în Statele Unite pentru extinderea lanţurilor de magazine Benetton a fost cea care l-a făcut pe Briatore un om bogat şi cu multe legături.


A urmat o nouă provocare. Luciano l-a numit pe Flavio directorul comercial al echipei de Formula 1 Benetton iar mai târziu a devenit chiar managerul general al echipei. Cea mai excelentă mutare făcută de italian a fost angajarea lui Tom Walkinshaw, al cărui mare succes a fost trasferarea lui Schumacher de la Jordan la Benetton. Cu Briatore şi Schumacher Benetton a devenit în caţiva ani o echipă de top, germanul devenind campion mondial în ‘94 şi ‘95 iar echipa cucerind titlul la constructori în ‘95.

Mutarea lui Schumacher şi a unui grup valoros din staff-ul tehnic la Ferrari a însemnat o perioadă de decădere a celor de la Benetton iar Flavio a fost înlocuit de David Richards în 1997. Dar după o pauză de 3 ani, Briatore revine puternic în F1 în 2000 transformând Benetton în caţiva ani în Renault F1 şi poate cea mai bună mutare a lui este concedierea lui Jenson Button şi înlocuirea lui cu tânărul spaniol Fernando Alonso. A urmat un scandal după această decizie însă Briatore a rămas convins şi a declarat că timpul va decide dacă a facut ce trebuie sau nu.

Continuarea o cam ştim cu toţii. Cu Alonso şi Briatore echipa cucereşte titlurile la constructori şi la piloţi de 2 ori consecutiv în 2005 şi 2006, aproape la fel ca în 1994 şi 1995 cu Schumacher. Asemănarea devine și mai precisă când Alonso hotăreşte să-l părăsească pe Briatore transferându-se la rivalii de la McLaren Mercedes. Au urmat sezoanele cu Kovaleinen și Piquet Jr., în care performaţele nu erau pe măsură, scandalurile însă erau foarte prezente. După cazul de spionaj din 2007 şi scandalul Crashgate din 2008-2009, Briatore a fost nevoit să-şi încheie cariera în Formula 1, prezența sa în sport fiind interzisă de FIA.

Această interdicţie a fost mai târziu dizolvată însă Flavio a declarat că este puţin probabil ca el să se întoarcă în “Marele Circ”. Dar ştiţi cum e, odată ce te infectezi cu virusul F1 nu mai ai cale de scăpare iar eu cred că Flavio mai are un rol de jucat în Formula 1.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s