Circuite: Istanbul, Turcia

Lungime: 309.396 km (192.250 mi), 5.338 km/tur, viteza maximă: 329,5 km/h
Record: 1:24.770 (JP Montoya – McLaren, 2005)

Circuitul Istanbul Park, o altă creație a lui Hermann Tilke, este unul din cele 4 circuite cu direcția contrarie mersului acelor de ceas, situație ce îl face mai dificil din punct de vedere fizic pentru piloți. Este circuitul care se laudă cu celebrul viraj 8, o curbă largă spre stânga compusă din 4 curbe mai mici în care piloții pot experimenta de 5 ori forța gravitației datorită vitezei cu care este abordat acest viraj.

Cursa inaugurală a avut loc pe 21 august 2005. Multe derapaje și abandonuri în acea cursă, cel mai celebru fiind Juan Pablo Montoya care a pierdut controlul în virajul 8 în antepenultimul tur în urma unui acroșaj cu Tiago Monteiro. Cursa a fost câștigată de Kimi Raikkonen însă locul 2 cedat de Montoya lui Alonso avea să se dovedească unul din motivele pentru care Alonso l-a învins pe Raikkonen la bătălia pentru titlul mondial în acel an.

Din 2006 a început seria de 3 curse câștigate de Felipe Massa pentru Ferari în Turcia. Seria câștigătoare a fost întreruptă de Jenson Button în monopostul Brawn în 2009. Button i-a forțat mâna lui Vettel, care plecase din pole, și l-a depășit pe parcursul primului tur. Este și prima cursă în care un monopost Brawn abandonează cu probleme tehnice. Button atingea 2 recorduri atunci: 6 victorii din primele 7 curse și 4 victorii consecutive pentru un englez (de la Mansell în 1992).

Printre altele, Istanbul Park se laudă cu o controversă politică ce a determinat FIA să îi amendeze pe organizatori cu 5 milioane de dolari (un premiu a fost acordat de președintele Republicii Nord Cipriote, stat recunoscut doar de Turcia) sumă redusă apoi la jumătate și celebrul incident din timpul cursei de GP2 când Bruno Senna a lovit un câine intrat pe pistă.

Anunțuri

2 răspunsuri la „Circuite: Istanbul, Turcia

  1. Salutare. O intrebare, as vrea daca se poate sa stiu unde pot gasi niste poze, cu masini de F1 2010 in rezolutia 1280×800, Alin le punea pe Flicker, dar acum daca a renuntat, nu mai stiu de unde sa le iau. Va rog sa ma ajutati. Le pun in slideshow pe desktop. Multumesc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s