Circuite: Sakhir, Bahrain

Lungime: 308 km, 6.3 km/tur, viteza maximă: 305 km/h
Record: 1:30.252 (Michael Schumacher – Ferrari, 2004)

Egipt, Liban și Emiratele Arabe Unite au fost principalii concurenți ai Bahrain-ului în organizarea primei curse de Formula 1 din orientul Mijlociu. Însă, cu bani și susținerea lui Bernie Ecclestone, circuitul de la Sakhir a depășit toate aceste probleme și la ediția inaugurală din 2004 a primit premiul pentru cel mai bine organizat GP din partea FIA. În 2006 și 2010, Bahrain a fost prima cursă a sezonului de F1, în locul MP al Australiei.

Prima cursă din Bahrain a fost dominată de Ferrari. Schumacher își adjudeca a treia victorie consecutivă a sezonului, urmat de coechipierul său, Rubens Barrichello și de Jenson Button (BAR). 2005 și 2006 au fost câștigate de Fernando Alonso, pentru Renault, ultima după o confruntare de pomină cu Schumacher.

În 2007, Felipe Massa l-a eclipsat pe coechipierul său, Raikkonen, la fel cum Hamilton l-a eclipsat pe Alonso, brazilianul câștigând, vânat la 2s de către Hamilton. Felipe a reușit victoria și în 2008. 2009 nu îl putea vedea pe prima poziție decât pe Jenson Button, în cursa sa spre câștigarea campionatului mondial cu Brawn GP iar în 2010, o problemă cu o bujie îl face pe Vettel, plecat din pole, să piardă poziții pe finalul cursei în favoarea lui Alonso, Massa și Hamilton.

Cea mai frapantă caracteristică a circuitului de la Sakhir o constituie spațiile largi de fugă, folosite în principal pentru a ține nisipul departe de pistă. Deasemenea, deși băuturile alcoolice sunt legale în Bahrain, pe podiumul de premiere se folosește o băutură non-alcoolică.

Pentru cursa din 2010, circuitul din Bahrain a folosit o configurație mai lungă, denumită „Endurance”, pentru a crește șansele de depășire pe pistă (ceea ce am văzut cu toții că nu s-a întâmplat – datorită aerodinamicii complicate a monoposturilor).

Bahrain a fost cursa de  debut a campionatului. Vettel a luat primul pole position al anului și a condus autoritar cursa până în momentul în care mașina sa a început să dea rateuri și a fost depășit pe rând de Alonso, Massa și Hamilton. Alonso câștiga astfel prima sa cursă pentru Ferrari.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s