Sayonara Toyota

Toyota şi-a anunţat azi oficial anticipata retragere din F1. Nereînoirea contractelor celor 2 piloţi, nereînoirea contractului cu Williams au fost semne că 2009 ar putea fi sfârşitul pentru implicarea Toyotei în F1.

Din fericire Formula 1 nu a pierdut prea mult prin această retragere. Cel puţin nu din punct de vedere sportiv. Una din cele mai plictisitoare echipe din competiţie, nu e mai nimic de spus acum, la final de drum. Au avut totul la dispoziţie dar au reuşit să rateze. Şi a rata în condiţiile bugetelor colosale desfăşurate de Toyota nu cred că e uşor. Ar fi putut să-i angajeze pe Newey, pe Ross Brawn, pe Hakkinen, pe Raikkonen, pe Alonso, aveau banii pentru asta. Însă s-au mulţumit cu Schumacher. Ralf, din păcate. Sau Trulli, care în toţi anii petrecuţi la Toyota s-a făcut remarcat prin „trenul Trulli”. Un pilot cu calificări infinit mai bune decât performanţele în cursă. Asta e trademark-ul Toyotei dupa 8 ani (!) de Formula 1. O echipă la fel de plictisitoare ca şi maşinile de stradă pe care le construieşte. Campioni la fiabilitate, looseri la glamour şi fără punch. Japonezi în perfecţiune dar şi japonezi în exprimare.

Toyota iese demn, fără sepukku. La fel ca şi BMW mai devreme, lasă Renault în postura de singur reprezentant 100% al constructorilor de automobile. Cine ar fi crezut asta în urma cu câţiva ani? Cine ar fi crezut asta în vară, când Toyota era printre capii rebeliunii? Până la urma Maxie zâmbeşte ultimul. Din gaşca de contestatari n-a mai rămas decât Montezemolo, stingher printre pitici.

Iar retragerea Toyotei, a BMW-ului şi a Hondei arată că Formula 1 rămâne un loc în care succesul nu se poate obţine doar prin bani, robotizare şi  aplicarea de proceduri corporatiste. F1 e un sport al maşinilor dar oamenii sunt cei care fac diferenţa! Şi aşa, în mijlocul crizei şi al valului de retrageri sonore, Formula 1 şi-a recâştigat identitatea. Aceea de sport!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s