Va continua Jean Todt era Mosley, ajuns preşedinte?

Opinii tăioase despre trecut şi posibilul viitor sumbru al Formulei 1
de James Fish
Epoch Times Staff

Alesul lui Max Mosley a câştigat alegerile FIA ieri. Votanţii au fost oameni pe care Mosley se străduie de aproape 2 decade să îi mituiască. Nu e o mare surpriză, dar chiar şi aşa, e o mare dezamăgire.

Acum 30 de ani, Max Mosley şi Bernie Ecclestone conduceau facţiunea care ameninţa cu ruptura, ameninţând, boicotând, în încercarea de a elimina corupţia şi favoritismul lui Jean-Marie Ballestre. Max şi Bernie vroiau mai multă putere şi o parte mai mare din bani pentru echipe şi constructori. Cum se schimbă lucrurile.

În 2009 Mosley aproape a distrus Formula 1, insistând pe reguli financiare ridicole, în timp ce Ecclestone a avut grijă să distrugă curse istorice (şi să alunge fanii consacraţi) în favoarea buzunarului propriu. Cu fonduri din China şi Abu Dhabi (negocierle sale cu MP al Canadei: „Nici un MP dacă guvernul nu mă scuteşte de taxe” – pierderea unei mici părţi a averii personale nu e acceptabilă, pierderea unui MP istoric este).

Oamenilor nu le place de Max şi Bernie pentru că fac rău Formulei 1 aşa cum o ştim. Mosley a vrut reducerea cheltuielilor pentru că noile echipe nu îşi permiteau atâtea fonduri. Dar a impus dispozitivul KERS – costuri de milioane, doar pentru a-l anula anul următor. Mosley nu îl forţează pe Bernie să renunţe la o parte infimă din averea sa pentru a creşte cecurile de plată pentru echipe însă îi permite acestuia să organizeze curse în locuri unde sponsorii echipelor nu au piaţă de desfacere.

Însă sistemul de stewarzi şi modul în care aceştia iau decizii este legendar. Nesurprinzător, având în vedere că funcţia de steward este folosită ca mită: „Călătoreşti în ţări îndepărtate pe banii FIA şi oficiezi o cursă. Uşor.

Ca să nu mai vorbim despre difuzoarele duble: unele echipe ştiau că sunt ilegale, altele ştiau că sunt legale. Şi echipele care le-au folosit au dominat prima parte a campionatului. Spre mijlocul sezonului toate echipele aveau difuzoare duble. Şi din păcate, toată munca depusă de Overtaking Working Group (manageri ai echipelor care au alcătuit acest grup pentru a stimula depăşirile pe pistă) s-a dus pe apa sâmbetei cu apariţia difuzoarelor duble. Acestă politică incoerentă şi nedreaptă nu ajută sportul.

Anul acesta, Formula 1 a scăpat ca prin urechile acului de desfiinţare, trecând prin cea mai mare catastrofă a sa de când… Max şi Bernie organizau boicoturi pentru a-l îndepărta pe Balestre de la putere. Mosley aproape a terminat Formula 1 în acest sezon.

Şi din păcate, Todt este văzut drept marioneta lui Mosley. Deci nu avem motive de bucurie. Cel puţin, aparent, Jean Todt nu pare a mai fi în termeni buni cu Ferrari, echipă care la un moment dat era ţinta largheţei fondurilor Mosley – FIA.

Mosley rămâne în senatul FIA, de unde îl poate urmări îndeaproape pe Todt şi îşi poate folosi influenţa formată în peste 10 ani de putere. Max este avocat şi politician, cunoaşte modul în care se fac afacerile şi cum să exercite puterea.

Fanii îl doreau pe Ari Vatanen pentru că s-au săturat de modul în care Max cumpără delegaţii din Sudan, Niger şi Mongolia pentru a-şi consolida poziţia (cam în acelaşi fel în care i-a cumpărat lui Todt locul de preşedinte).

Cine a urmărit F1 în ultimii ani sub conducerea muribundă a lui Max se aşteptau la o schimbare dramatică. Şi cei care suferă de pe urma abandonării circuitelor istorice de către Ecclestone aşteptau acelaşi lucru.

Ne-a ajuns de decizii dictatoriale, afaceri pe sub mânecă, plăţi secrete şi atacuri nesfârşite în presă care fac orice negociere imposibilă.

Dacă unii cred că Jean Todt este omul perfect pentru postul de preşedinte, e perfect. Merită să fie judecat pentru ce va face în post. Dar nu putem ignora provenienţa acestuia.

Era Mosley a început sub auspicii pozitive. Max Mosley are meritul de a îmbunătăţi siguranţa pe pistă după decesele din 1994. Dar lucrurile au luat-o vertiginos la vale în ultima decadă. Mosley şi Ecclestone au devenit rigizi, egoişti, lacomi şi nepăsători faţă de sport. Au dat dovadă de foame de bani şi putere, lucru de aşteptat de altfel la nivelul la care se află ei. Dar au încetat să pună sportul pe primul loc şi nu mai ascultă vederile contrare sau criticismul.

Eu am întotdeauna dreptate şi cine se opune este Duşmanul” este mentalitatea acestora. Mosley a spus echipelor în vară: „Plecaţi şi organizaţi-vă propria serie, să vedeţi dacă îmi pasă. Şi o să vă dau şi în judecată.

Cred că am văzut tot ce se putea îndura din partea lui Mosley/Ecclestone şi din păcate Jean Todt este succesorul ales al acestora.

Putem doar spera că Jean Todt va aduce cu el onestitate, integritate şi transparenţă, tocmai motivele pentru care candida Ari Vatanen. Nu ne vom pierde speranţa decât forţaţi de împrejurări. Dar această speranţă este foarte, foarte mică.

Articolul original aici.

Reclame

2 răspunsuri la „Va continua Jean Todt era Mosley, ajuns preşedinte?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s